top of page

Lämna den! Vi måste kunna bryta beteenden!

I vardagen kan det vara bra att ha ett stoppord eller förbudsord för att avbryta beteenden. Att säga åt hunden att låta bli olika saker till exempel att jaga rådjur, stjäla mat från bordet, äta saker på promenaden etc. Det kan också handla om allvarliga situationer där möjligheten att avbryta min hunds beteende handlar om liv eller död.



Jag vill betona att vi INTE är dumma mot hunden om vi lär den ett stoppord! Det är vårt ansvar som hundägare att lära våra hundar att fungera på ett så bra sätt som möjligt i samhället och det innefattar att uppfostra hunden och lära den hur vi vill att den ska bete sig i olika situationer den hamnar i. I det ansvaret ingår att kunna avbryta mindre bra beteenden oavsett om det handlar om något som kan skada vår egen hund eller andra. Det är ju faktiskt vi som vet bäst vad som är bra att göra eller inte.

Jag lär alltid mina hundar två förbudsord: ”lämna den” och ”nej”. Orden har lite olika innebörd, men båda syftar till att hunden ska låta bli med vad det nu är den vill göra.

Lämna den!

Jag använder ”lämna den” i situationer när min hund hittat något intressant den vill undersöka eller plocka upp t ex pinnar, stenar (jag hade en riesentik för många år sedan som nog trodde att hon hette spotta ut – hon åt sten så fort hon kom åt när hon var valp), matrester, sopor egentligen vad som helst. Jag använder det även när jag vill att hunden av någon anledning ska låta bli leksaker, träningsmaterial mm.

Nej!

Ordet nej har en strängare innebörd och betyder ”stopp!” eller ”sluta genast med det du gör!”. När hunden verkligen vet vad nej betyder använder jag det i kritiska situationer t ex om min hund jagar vilt, springer mot en väg, i princip situationer där min hunds liv skulle kunna hamna i fara eller det finns risk för att någon annan råkar illa ut.

Jag använder aldrig ordet nej i träning av moment, det är ett för viktigt ord för mig för att jag ska ”slösa bort” betydelsen av det i momentträning och jag lär också hunden att säger jag nej är det nej (dvs sluta med vad du gör och lyssna) och inget annat som gäller.

Nej är ett laddat ord för många hundägare, men det är ju egentligen bara ett ord bestående av 3 bokstäver, det är vi själva som lägger in erfarenheter och känslor i ordet.

För mig personligen passar ordet nej bäst, det är det ord som faller sig mest naturligt för mig i kritiska situationer. Självklart kan du välja ett annat ord (du kan lika gärna säga ”pannkaka”), men så länge som du lär in ”nej” på ett positivt sätt så kommer ordet inte att vara negativt laddat för din hund.   

När jag sagt nej förväntar jag mig att min ska avbryta det beteende den häll på med och vända sig mot mig för nya instruktioner t ex ”hit”. Det är viktigt för mig att ett ord betyder en sak och att nej inte ”betyder sluta med det här och kom hit annars…” – jag jobbar inte med bestraffningar i träningen.

Lär hunden ett stoppord/förbudsord

Ett sätt som du kan lära in ett stoppord/förbudsord på (jag har använt ”nej” i exemplet, men du använder självklart det ord du känner dig mest bekväm med):

STEG 1

Ha två likadana leksaker som hunden tycker mycket om t ex två bollar.

Lägg ner den ena bollen på marken och när hunden tittar på bollen så säger du NEJ sedan vänder ni er om och leker med den andra bollen. Repetera det här några gånger tills du ser att hunden förstår att den ska låta bli bollen på marken.

STEG 2

I steg 2 ökar vi avstånden lite mellan leksakerna och hunden/föraren.

Du och hunden går ut några meter tillsammans och lägger ner den ena bollen. När hunden tittar på bollen så säger du NEJ sedan vänder ni er om och går tillbaka till utgångspunkten.

Vänd dig om och kasta bollen några meter och låt hunden springa ut och hämta leksaken som ni sedan busar tillsammans med. Därefter går du själv ut och hämtar leksaken ni la ut tidigare för att göra det tydligt för hunden att den inte får hämta den själv. Repetera det här några gånger så du ser att hunden förstår principen.

STEG 3

Nu ökar vi retningen genom att kasta ut den ena bollen och precis när den landar säger du NEJ.

Sedan vänder ni er om och kastar den andra bollen och låter hunden hämta den. Lek tillsammans med bollen.

Allt eftersom ökar du sedan svårighetsgraden genom att kasta föremålen lite närmare varandra och byter ut bollarna mot andra leksaker eller skålar med godis.

På det här sättet lär du din hund att ordet NEJ inte är något negativt utan du laddar ordet med en förväntan på något positivt, belöningen och hunden lär sig att lämna olika saker för att få någonting annat som den tycker om.

Alternativ 2 - valpar

Ett annat sätt som jag främst använder med valpar är att jag äter alla mina måltider vid det låga vardagsrumsbordet.

När valpen kommer och försöker ta mat från tallriken så föser jag lugnt och sansat ner valpen samtidigt som jag säger ”nej”. Så fort valpen har alla fyra tassarna på golvet säger jag glatt ”bra!”.

Det här upprepar jag tills valpen förstått att den faktiskt inte får norpa mat från min tallrik och lär samtidigt valpen att ”nej” betyder ”låt bli med det där” och jag har en glad och trygg valp.


Glad goldenvalp ligger på rygg med tassarna i vädret

Summering

Lär vi in ord och beteenden på ett positivt sätt bygger vi upp en god relation med vår hund även om vi lär den ett stoppord som gör att vi kan bryta ett beteende för att be om ett annat istället.

En relation som bara består av beröm och inga gränser är inte hållbar i längden eftersom vi faktiskt, utan att mena det, utsätter våra hundar för faror när vi inte stöttar hunden i vardagen genom att ha några få, men nödvändiga, gränser.

Att sätta gränser handlar aldrig om att vara dominant och härskande, det handlar om att visa kärlek och respekt för sin hund. Att visa att vi bryr oss så mycket om våra hundar att vi är beredda att även ta de lite mer obekväma besluten ibland gör att vi får en lugn och trevlig vardag tillsammans. Hunden blir mycket lugnare när den ser att den kan lita på mig och att jag är kapabel att hantera de situationer vi hamnar i vardagen.

43 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page