top of page

Gå fint i koppel

Ett av de kanske vanligaste vardagsproblemen är att hunden drar i kopplet. Det finns ett par olika sätt att angripa problemet – antingen med diverse hjälpmedel eller med målmedveten träning. Det allra lättaste är naturligtvis att börja träna redan när valpen är åtta veckor, men det är aldrig för sent. Träning ger färdighet!

Vi måste komma ihåg att det hunden gör ofta blir den bra på, vare sig det är att dra i kopplet, jaga tanter på spark eller komma direkt på inkallning.

När det kommer till att inte dra i kopplet vill jag att vi vänder på steken och bestämmer oss för att det vi vill är att hunden ska gå fint i koppel. Det är en princip som gäller för all sk problemträning – istället för att fokusera på vad du inte vill att hunden ska göra, fokusera på vad du vill att den ska göra. Då blir allt så mycket lättare när du ska börja träna.


Drever i koppel

Hur ser gå fint i koppel ut för dig?

Nu måste vi börja med att bestämma oss för vad som är fint? Är det att hunden går med sträckt koppel utan att dra? Är det att den går precis vid din sida med kopplet löst hängande, eller något däremellan? Vet vi inte hur vi vill att hunden ska gå i koppel, så har ju hunden ingen chans att veta. 

På mina kurser brukar jag göra en övning där jag låtsas vara hund i ena änden av kopplet och föraren får hålla i den andra änden. Sedan drar jag sakta mer och mer i kopplet och föraren får tala om för mig när hen tycker att hunden (jag) drar i kopplet. Ofta säger förare att de upplever att hunden drar när det blir lite tryck i kopplet. Jag är av en liten annan åsikt, jag sätter gränsen vid att kopplet är sträckt.

Varför då? Jo, jag funkar så att är jag på bra humör så är gränsen för vad jag tycker att hunden drar i kopplet längre bort än om jag har en dålig dag/är stressad, jag misstänker att de flesta funkar som mig här. Det gör att det blir mycket lättare att vara schysst mot hunden och ha samma kriterier i träningen oavsett vilket humör jag råkar vara på. Hunden har ju ingen chans att förstå varför det är olika kriterier olika dagar…

Eftersom jag föredrar att lära mina hundar vad och hur jag vill att de ska göra saker så kommer jag inte att gå in på några hjälpmedel i den här artikeln. Det kan absolut finnas situationer där man behöver ta hjälp av ett hjälpmedel en kortare period för att kunna träna, men det är aldrig en lösning på ett problem.

Sätta kriterier och träna

Innan vi börjar träna behöver vi sätta upp vilka kriterier som gäller precis som om vi skulle träna apportering eller ligg etc.

Kriterier är ett finare ord för hur hunden ska utföra ett beteende, i det här fallet gå fint i koppel.

Mina hundar får t ex gärna gå och nosa, gå framför mig eller bakom mig på promenaderna, men med slakt koppel. De får inte ha sträckt koppel. Så för mig blir då: 

Steg 1

Det första jag gör är att lära hunden att inte dra i kopplet när vi står stilla. Det enklaste och snabbaste sättet brukar vara att säga "oj!" när hunden drar i kopplet för att ta sig fram till något och berömma och belöna när hunden tittar på mig.

Jag börjar med realtivt kort koppel och belönar all spontan kontakt hunden ger mig. När den inte försäker ta sig fram till något så länger jag kopplet och fortsätter belöna uppmärksamhet från hunden.

Du kan med fördel börja varje promenad på det här sättet, då är ni redan på väg mot att hunden går med slakt koppel. Börjar ni bra så är chansen mycket större att det lyckas än om ni börjar promenaden med att hunden drar i kopplet.

Steg 2

När hunden går i koppel framför mig o kopplet blir spänt stannar jag och är helt tyst tills hunden vänder sig mot mig och kopplet blir slakt, då går vi vidare.

Jag jobbar utifrån principen att hunden vill komma fort framåt. Vad händer när kopplet blir sträckt? Jo, vi stannar och hunden kommer inte fram till det den siktat in sig på.

En del hundar förstår inte när man bara stannar, då kan man lugnt ta fyra-fem steg bakåt och så fort hunden vänder upp och kopplet slaknar gå framåt igen.

Behöver din hund muntlig hjälp så kan du bara säga ”oj” eller något annat för att uppmärksamma den på att nu stannar/backar matte eller husse.

Träna det här i en lugn miljö o var noga med ditt kriterie för när du anser att hunden drar.

Steg 3

När hunden börjar förstå att stäckt koppel gör att vi stannar/tar några steg bakåt så börjar den att så fort kopplet blir sträckt att backa något steg när du gör en ansats att stanna till. Då just i det ögonblicket klickar du eller säger bra och belönar med en gobit. 

Steg 4

Nu går vi vidare till mer utmanande miljöer. Du kan gå där det finns mycket vilt eller hundlukter. Kom ihåg att hålla på kriteriet. 

Så fort kopplet blir sträckt så stannar/backar du. 

Sen går du över till Steg 2 även här. Träna korta stunder i taget i början.

Var tydlig så att hunden förstår och ha gott godis som din hund verkligen gillar. 

Lycka till!


17 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page